Matvareallergi og matintoleranse
Unormale reaksjoner på mat, matvareoverfølsomhet, rammer mange barn, og en god del voksne. Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet eller intoleranse overfor bestanddeler i maten.
Matvareallergi
Ved matvareallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som ”farlige” inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.
Matvareintoleranse
Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester. Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. Det finnes mange former for matintoleranse eller matvareoverfølsomhet som det også kalles. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist.
Eksempler på matallergi/intoleranse:
Linker til mer informasjon om matvareallergi og matintoleranse:
På Norges- astma og allergiforening sin hjemmeside finner du mye nyttig informasjon om forskjellige typer matvareallergi og matintoleranse. NAAFs faktaark er utarbeidet i mange språk.
https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/oppskrifter/
http://www.naaf.no/no/subsites/matallergi/
Matvareallergi
Ved matvareallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som ”farlige” inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.
Matvareintoleranse
Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester. Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. Det finnes mange former for matintoleranse eller matvareoverfølsomhet som det også kalles. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist.
Eksempler på matallergi/intoleranse:
- Eggallergi
- Fisk og skalldyr
- Hvete
- Kryssreaksjoner
- Melkeallergi
- Nøtter/mandler/peanøtter
- Overfølsomhet mot tilsetningsstoffer
- Soyaallergi
Linker til mer informasjon om matvareallergi og matintoleranse:
På Norges- astma og allergiforening sin hjemmeside finner du mye nyttig informasjon om forskjellige typer matvareallergi og matintoleranse. NAAFs faktaark er utarbeidet i mange språk.
https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/oppskrifter/
http://www.naaf.no/no/subsites/matallergi/